Hot Widget

Type Here to Get Search Results !

HDMİ

HDMI (Yüksek Tanımlı Multimedya Arayüzü) herhangi set üstü cihaz(örneğin dijital uydu alıcısı gibi), DVD oynatıcı, A/V alıcı gibi ses ve görüntü kaynağı bir cihaz ile ses ve/veya görüntü monitörü (dijital televizyon cihazı gibi)oynatıcı bir cihaz arasında kullanılan, endüstrinin desteklediği sıkıştırılmamış tümüyle dijital ilk sinyal arayüzüdür.

HDMI standart, geliştirilmiş(enhanced) ve yüksek tanımlı(high-definition) video sinyalleri ile, tek kablodan çok kanallı dijital ses sinyallerini destekler. Tüm ATSC HDTV standartlarına ve 8-kanallı dijital audio desteğine ayrıca gelecekteki geliştirmeler ve gerekler için yedek bir bant genişliğine de sahiptir.
2002 yılında HDMI konsorsiyumu tarafından çıkartılan ve, saniyede 165 megapiksel hızla(yaklaşık 5 Gbps) görüntü aktarımına imkan veren bu arayüz en yüksek çözünürlükteki HDTV yayınlarının aktarımı için bile gereken hızın çok daha fazlasına sahiptir.

HDMI 'nin bugüne kadar ortaya çıkan ve ev tiyatrosu sistemlerinde kullanılan çok fazla farklı kablo çeşitliliğini ortadan kaldırabilecek tek kablolu bir çözüm olacağı umulmaktadır. Stereo ve çok kanallı ses yayınları ile komponent video ve S-video görüntü yayınları için kullanılabilir. HDMI elektriksel bakımdan DVI (single link) ile ayni özellikte olup daha küçük 19-pin'li bir konnektöre sahiptir. Sadece bir ilave pin şifre kontrolu için Consumer Electronics Control (CEC) kanalına tahsis edilmiştir. HDMI her ne kadar ses ve yardımcı veri paketlerini de destekleyen kendi geliştirilmiş protokollerine sahip ise de bir HDMI kaynağı ucuna bağlanan bir DVI cihazı tanıyarak kendiliğinden DVI protokolüne geri dönebilir. DVI bazlı cihazlar için ayrıca HDMI-den-DVI'ye dönüştüren kablolar da vardır. Daha fazla bilgi için www.hdmi.org. sitesine bakınız. Ayrıca bu bölümdeki DVI konulu yazıyı da okuyunuz.

HDMI arayüzü standardının kurucuları arasında önde gelen üretici firmalar Hitachi, Matsushita Electric Industrial (Panasonic), Philips, Sony, Thomson (RCA), Toshiba, ve Silicon Image gibi firmalar yer almaktadır. . Digital Content Protection, LLC firması (Intel'in yan kuruluşu) HDMI için Yüksek Bantgenişliği Dijital İçerik Koruması(High-bandwidth Digital Content Protection - HDCP) şifre yazılımını geliştirmiştir. Ayrıca, HDMI ünlü amerikan film stüdyoları Fox ve Universal ile, sistem işletmecisi DirecTV, EchoStar (Dish Network) ve CableLabs yayın dağıtım şirketlerinin desteğine sahip..

HDMI-esaslı prototip cihazlar ilk olarak 2003 ocak ayındaki CES'de tanıtılmıştı. CE endüstrisi halen DVI'den HDMI bağlantılara doğru geçiş yapmaktadır. DVI 1.0 spesifikasyonu ile geriye doğru uyumlu olan HDMI tek kablo ve konnektör üzerinden hem çok kanallı dijital ses(audio) yayını hem de sıkıştırılmamış dijital görüntü(video) yayınını aktarabilmekte, ayrıca HDCP adresleriyle kombine olarak içerik sağlayıcıların yüksek kaliteli içeriklerinin yetkisiz dağıtımlarını da engellemektedir. (HDMI'nın DVI'dan en büyük farkı yayının izin verilmemiş dağıtımlarını engellemesidir)

HDTV halen HDMI'nın sahip olduğu 5 Gbps bant genişliğinin 1/2'den az bir kısmını kullanmaktadır. Sahip olduğu yedek kapasite sayesinde HDMI öngörülebilir gelecekte sözkonusu olabilecek teknolojik gelişmelere de uyum sağlayabilecektir
HDMI, HDCP(şifre yazılımı) ile birlikte kullanıldığında içerik sağlayıcı ve sistem işletmecilerinin gerek duydukları dağıtım güvenliğini sağlamaktadır.

HDMI, CEA-861 profilini kullanan dijital televizyonların DVI arayüzleri ile geriye doğru tam olarak uyumludur. HDMI DTV'ler DVI arayüzlü görüntü kaynaklarından gelen görüntüleri göstereceği gibi, DVI arayüzlü TV'ler de HDMI görüntü kaynaklarından gelen görüntüyü gösterir.
DVI-HDTV kullanan halen mevut set üstü cihazlar ve HD TV cihazları gelecekteki HDMI cihazlarla uyumlu olacaklar mı?. Evet. Sorun sadece sanırım HDCP olarak dağıtılan bir yayının izleme kısıtlanması ve istenmeyen dağıtımlarının engellenmesi noktasında devreye giriyor, ki zaten bu da zaten teknik bir sorun değil ticari bir konu...

HDMI mevcut 720p, 1080i, 1080p gibi tüm HDTV video formatlarını , 480p gibi EDTV formatlarını NTSC veya PAL gibi standart video formatlarını destekleyebilir. .

Kablo boyu uzun olabilir mi?. Evet.. HDMI teknolojisi standart bakır kablo konstrüksiyonunu uzun boylarda kullanabilecek şekilde tasarlanmıştır. Kablo üreticilerinin yeni teknolojilerle ürünlerini geliştirebilmeleri için HDMI gerekli kablo performansını belirlemiş ancak en fazla kablo boyunu tanımlamamıştır. Beklenen en uzun kablo boyu 15m dolayındadır. Yarıiletken tenolojilerindeki gelişmelere bağlı olarak fiberoptik kablolarla ve yükseltici tekrarlayıcı kullanımı gibi aktif kablo teknolojileri ile çok daha uzun boylar kullanıloması mümkün olabilir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Top Post Ad

Below Post Ad