Hot Widget

Type Here to Get Search Results !

TRT 4K ULTRA HD DEN SÜPRİZ PROGRAM

Dijital teknolojiyi her gün biraz daha ileri götürmeye çalışıyorlar. TV cihazlarının bilgisayardan hiçbir farkı kalmadı. Tabii bu işi patronlar değil, beyin takımları yapıyor. Televizyon ve buna bağlı yayın teknolojilerinde her gün yeni bir buluş geliyor. 


77 milyonluk Türkiye de bu gelişmeye çapının üstünde ayak uyduruyor. Üç beş yıl öncesine dek evlerin damlarında anten ayarı yapacağım diye çıldırıyorduk. Hatta köylerde anten bile yoktu. Alüminyum tencere kapakları dama anten gibi çakılırdı. 

Şimdi ise uydudan gelen yayınlar sayesinde HD yayınları tanıyıp, piksel hesabı yapıyoruz. Hatta hatta birileri 3D yayınları beğenmez oldu. Çözünürlüğü düşük diye son model cihazları beğenmeyenleri görüyorum. Halen TRT’de HD sistemle yayın yapan 5 ayrı kanal var ama yetmiyor. Daha ileri gitmeye çalışıyor. 
Aslında bir konuda Avrupa’ya öncülük yapmak için hazırlıklarını bitirdi. Türkiye’yi 4K ultra HD yayın yapan ülke yapacak. 4K yayın dünyada elektronik ve bilgisayarın anavatanı sayılan Japonya ve Güney Kore’de var. Yani dünya haritasında Japonya ve Güney Kore’den sonra 4K yayın yapan 3. ülke olacağız. 

Hatırlarsınız çağdaş HD yayını ülkemize 24 Mayıs 2010 tarihinde geldi. Güney Afrika’da oynanan bir maç HD olarak ekranlara gelmişti. Standart yayından beş kat daha yüksek kalitedeki görüntü ve ses kalitesini o maçta tanımıştık. Daha sonra TRT HD’de sinema ve belgeseller izlemeye başladık. 

5+1 ses teknolojisi sayesinde çok daha kaliteli müzik dinlemeye başladık. Evlerimiz konser ve sinema salonu haline geldi. Aynı şekilde TRT HD sayesinde çocuklarımız böcekleri, kuşları, doğayı daha iyi tanıdı. Cam gibi fotoğraflarla timsahlara, balinalara sanki dokunur gibi oldu. TRT bu yıl 4K ultra HD yayınlara başlayacak. 

Ve yine kulağıma gelen bir bilgi, TRT 4K ultra HD’de ilk deneme belgeseli Zeki Müren’in hayatı olacak. Pek çok efsane, Türk sanat müziği ve pop yorumcusu Zeki Müren’i anlatacak. Yani ilk 4K ultra HD belgesel Sanat Güneşimize kısmet olacak. Çekimlerine önümüzdeki günlerde başlanılacak. Aykut IŞIKLAR/BUGÜN

Top Post Ad

Below Post Ad