Hot Widget

Type Here to Get Search Results !

Eurovision'da Rusya ve Ukrayna arasında gerilim

Rusya, siyasi sebepler dolayısıyla boykot kararı alınabileceği spekülasyonlarına son vererek Ukrayna'da gerçekleşecek olan Eurovision 2017'ye katılacağını açıkladı. 

Ukrayna'nın Rus yarışmacının ülkeye girişini engelleyebileceği iddia ediliyor. 

Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan siyasi gerilim, Avrupa'nın ünlü müzik yarışması Eurovision'a da yansıdı. Eurovision'da bir gelenek olarak ev sahipliği bir önceki senenin kazanan ülkesine veriliyor. 

2016 yılının kazananı olan Ukrayna bu seneki yarışmaya ev sahipliği yapacak. Ukrayna adına yarışan ve geçtiğimiz senenin kazananı olan Jamala'nın şarkısı, İkinci Dünya Savaşı sırasında Sovyetlerde yaşanan Kırım Tatarları sürgününü anlatmaktaydı. 

Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan siyasi gerilimin, Eurovision'a nasıl yansıyacağı merak konusuydu. Rusya'nın 2014 yılında Kırım'ı ilhak etmesi ve Ukrayna topraklarında asker bulundurması sebebiyle iki ülke arasında ciddi bir gerginlik bulunmakta. Rusya'nın yarışmayı boykot edebileceği düşünülmekteydi fakat beklenen açıklama geldi. 

Julia Samoilova, Mayıs ayında "Flame is Burning" adlı şarkıyla ülkesini Kiev'de temsil edecek. Engelli olan şarkıcı Julia Samoilova, ülkesinde yayınlanan 'X Factor' ses yarışmasının finalisti olmuş ve 2014 Soçi Kış Olimpiyatları'nın açılış seromonisinde sahne almıştı. 

Ukrayna istihbarat servisi SBU'nun, 140 sanatçıyı kara listeye aldığı bilinmekte. 27 yaşındaki Samoilova listede yer almamakta. Fakat şarkıcı 2015 yılında Kırım'da sahne aldığını açıklayarak tartışmaları ateşledi. Ukrayna'nın Rus yarışmacının ülkeye girişini engelleyebileceği iddia ediliyor. 

 Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov Rus haber ajansı TASS'a yaptığı açıklamada, Samoilova'nın seçiminin Rusya tarafından bir provokasyon olduğunu iddialarını reddetti ve "Eurovision'u politize etmek istemiyoruz" açıklamasında bulundu. 

 Rus milliyetçileri ise Eurovision'a katılma kararını tepkiyle karşılıyor. Ultra-muhafazakar siyasetçi Vitaly Milonov, "Düşmanlarla dolu bir ülke"ye konuk olmanın gereksiz olduğunu açıkladı. 

 Kırım'ın ilhakı dışında, Ukrayna Moskova yönetimini Donbas bölgesinde bulunan ayrılıkçı güçleri silahlandırmak ve ülkeyi işgal etmekle de suçlamakta. 2014'den beri yaşanan çatışmalarda 10 bin kişi hayatını kaybetti.ntv

Top Post Ad

Below Post Ad