Hot Widget

Type Here to Get Search Results !

Turksat 6A da Bütçenin 150 milyon liralık kısmı harcandı

TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) tarafından 1-2 Kasım tarihlerinde Point Otel’de düzenlenen “Yük Sertifikasyonu Testleri Sempozyumu”, Türksat A.Ş.’nin “iletişim sponsorluğu”nda gerçekleştirildi. 

Türkiye’nin ilk yerli haberleşme uydusu Türksat 6A ile ilgili bir oturuma da ev sahipliği yapan sempozyumda projenin yüklenici firmalarının proje yöneticileri tarafından sunumlar yapıldı. 

Türksat Genel Müdür Yardımcısı Hasan Hüseyin Ertok moderatörlüğünde gerçekleştirilen Türksat 6A paneline TÜBİTAK Uzay Enstitüsü Müdür Yardımcısı Mesut Gökten, TUSAŞ A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Dr. Selman Nas, Aselsan Uzay Teknolojileri Grup Başkanı Şenol Uzun, TÜBİTAK KAMAG (Kamu Araştırmaları Destek Grubu) Koordinatörü Mustafa Ay ve CTech Genel Müdür Yardımcısı Dr. Nurşen Sarı katıldı. 

Genel Müdür Yardımcısı Ertok, Türkiye’nin en büyük projelerinden Türksat 6A’nın, milli imkânlarla geliştirildiğini belirterek, “Uydunun tasarımı ve üretiminin önemli bir bölümüyle testleri Türkiye’de gerçekleştirilecek.” dedi. 
Projenin yabancı bir firmaya verilmesi hâlinde, fırlatma bedeli hariç, 200 milyon dolara yakın bir maliyetinin olabileceğine işaret eden Ertok, AR-GE projelerinde maliyetin ilk aşamada yüksek olduğunu, daha sonraki üretimlerde düştüğünü söyledi. Ertok, Türksat 6A haberleşme uydusunun uzaya fırlatma maliyetinin Türksat tarafından karşılanacağını bildirdi.  

Bütçenin 150 milyon liralık kısmı harcandı 
KAMAG Koordinatörü Mustafa Ay da yerli olarak üretimine başlanan Türksat 6A’nın, Aralık 2014’te yapımına başlandığını anımsatarak, projede üçüncü yıla girildiğini dile getirdi. 

Projenin kapsamının büyüklüğü nedeniyle 9 kişiden oluşan bağımsız izleyicilerin yanı sıra, Türksat ve TÜBİTAK uzmanlarından oluşan izleme grubunca aylık periyotlarla takip edildiğini anlatan Ay, uydunun üretim aşamasının 2020 yılında tamamlanmasının ardından uzaya fırlatılmasının planlandığını belirtti. 

Ay, Türksat 6A’nın üretiminde 350’ye yakın araştırmacının çalıştığına dikkati çekerek, uydunun 546 milyon liralık bütçesinden bugüne kadar 150 milyon liralık kısmının harcandığını bildirdi. 
Kullanım ömrü 16 yıl olacak 
TÜBİTAK Uzay Enstitüsü Müdür Yardımcısı Mesut Gökten de TÜBİTAK Uzay, TUSAŞ, Aselsan ve CTech tarafından üretimi gerçekleştirilen Türksat 6A’nın yapımına Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi’nde (USET) başlandığını, uydunun 2020 yılı sonunda tamamlanacağını ve 16 yıl kullanım ömrü olacağını belirtti. 

Uydunun, üç adet fırlatıcıya uygun olarak üretildiğini ve teslimatın 2020 yılının Aralık ayında planlandığını ifade eden Gökten, Türksat 6A’nın 42 derece Doğu yörüngesinde yerini alacağını kaydetti. Gökten, 4 bin 250 kg ağırlığa sahip olacak uydunun Avrupa, Türkiye ve Hindistan'ı kuşatan bir kapsama alanında hizmet vereceğinin altını çizerek, söz konusu uydunun üretiminin ardından Türksat’ın uydu alanında yeni pazarlara açılacağını bildirdi.kaynak: turksat

Top Post Ad

Below Post Ad