Hot Widget

Type Here to Get Search Results !

TÜRKİYE 5A VE 6A İSİMLİ İKİ YENİ UYDU YAPACAK

Türkiye, iletişim, istihbarat, keşif, gözlem konusunda uzaya uydu fırlatmada yeni atağa geçiyor. Bu yıl içerisinde Türksat 4B uydusu uzaya fırlatılırken 5A ve 6A'nın da yapımı için de hazırlıklara başlandı. 

Türkiye'nin 5'inci uydusu olan Türksat 4A, bu yılın başında Kazakistan'daki Baykonur Uzay Üssü'nden başarıyla fırlatılmıştı. Bu sene içerisinde ise Türksat 4B uydusu uzaya gönderilecek. Türkiye bununla da yetinmeyip, milli imkânlarla Türksat 5A ve 6A uydularının yapımını da başlatacak. 

Türkiye'nin uzaya fırlatacağı uydular Ankara Kazan'da kurulan Uydu Montaj Entegrasyon Test Merkezinde (UMET) yapılacak. Uydu yapımında yüzde 25 oranında yerli malzeme kullanılacak. 

Bunun için görevli Türk mühendisler Fransa ve Japonya'da eğitim alırken TAİ'de de 40-50 kişilik bir ekip, uydu yapımında önemli katkılar sağlayacak.  Uydularını Kazakistan'daki Baykonur Uzay Üssü ile Çin'deki Jiuquan Fırlatma Üssü'nden fırlatan Türkiye kendi fırlatma merkezini yapmak için de harekete geçti. 

Geçtiğimiz yıl Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile Roketsan Türk Uydu Fırlatma Sistemi Projesi Ön Kavramsal Tasarım Dönemi Sözleşmesi imzalamıştı. Merkezin Cumhuriyet'in 100'üncü yılı olan 2023'te tamamlanması bekleniyor. Türkiye, Göktürk-2 uydusunun uzaya gönderilmesi için Çin'e 20 milyon dolar ücret ödemişti. 

Türkiye Uydu Fırlatma Üssü'nü tamamlamasının ardından üçüncü ülkelere de ücreti karşılığında hizmet verebilecek. Dünyada sadece 12 ülke kendi uydusunu fırlatabilecek teknik alt yapıya sahip bulunuyor. Bu ülkeler arasında Rusya, ABD, Fransa, Çin, Japonya, İngiltere, Hindistan, İsrail, Ukrayna, İran ve Kuzey Kore var.TÜRKİYE

Top Post Ad

Below Post Ad