Hot Widget

Type Here to Get Search Results !

TURKSAT 6A PARÇA TASARIMI TAMAMLANDI

Türkiye'nin ilk yerli haberleşme uydusu Türksat 6A'nın teknik çalışmaları tamamlanarak parça tasarımda son aşamaya gelindi. Uydu davranış simülasyonları ise Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi'nde gerçekleştirilirken, uydu tasarımı tüm testlerden tam not aldı.

Yüzde 100 yerli mühendislik imkanlarıyla yapılan, yerli test merkezinde yerli dizayn olarak üretilecek Türksat 6A'nın 2019'da uzaya fırlatılması planlanıyor. 

Ankara'nın Kazan ilçesinde kurulu Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) tesisleri içerisinde yer alan Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi'nde (USET) Türkiye'nin ilk yerli uydusu olma unvanını taşıyacak olan Türksat 6A'nın çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. TÜM ÜRETİMİ TÜRKİYE'DE YAPILIYOR Tamamı yerli imkanlarla yapılan haberleşme uydusu Türksat 6A'nın teknik çalışmaları mühendisler tarafından tamamlandı. Uydunun parça tasarımlarında ise sona gelindi. Yine uydu davranış simülasyonları da uydu test merkezinde yapılırken, Türksat 6A şimdiye kadar ki tüm testleri başarıyla geçti. 550 MİLYON LİRALIK PROJE Türksat 6A uydusunun toplam maliyeti yaklaşık 550 milyon lira olarak belirlendi. Bunun ise 150 milyon lirası TÜBİTAK tarafından, geri kalan kısmı da Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından karşılanacak.Türksat 6A haberleşme uydusu uzaya gönderildiğinde, Türkiye haberleşme uydusunu üretebilen 10 ülke arasına girecek. 5A VE 5B'DE TEKNİK ŞARTNAMELER DEĞERLENDİRİLİYOR Öte yandan Türksat 5A ve 5B uydusu için de teknik şartname değerlendirme safhasına geçildi. Bu yılın sonunda proje toplantısı yaparak yüzde 25'i yerli olması planlanan 5A uydusunun 2018 yılının son çeyreğinde veya 2019 yılının başında, 5B uydusunun da 2019 yılının sonunda fırlatılması planlanıyor. 5A uydusu Türkiye'nin 31. derece doğu yörüngesinde konumlanacak ilk uydusu olma özelliğini de taşıyacak. 

2019'DA 7 ADET UYDU GÖKYÜZÜNDE OLACAK 
Türkiye 2019 yılında fırlatılacak 3 yeni uydu ile birlikte toplamda 7 uyduya sahip olacak. 2016 yılı başında ömrünü tamamlayan ancak yapılan çalışmalar neticesinde 3 yıl daha kendisine tanımlı yörüngede Türkiye'ye hizmet vermesi öngörülen 42 derece yörüngede konumlu 2A ile 3A ve 4A uyduları ile 50 derece yörüngede konumlu 4B uydusu hizmet vermeyi sürdürüyor. 

2019 yılında fırlatılması planlanan 5A, 5B ve 6A uyduları ile birlikte Türkiye uzayda etkinliğini artırarak, söz sahibi ülkeler arasına girmeyi planlıyor. 

Türksat, mevcut 3 yörüngeyi de 5'e çıkartarak, dünya karasal coğrafyasının yüzde 71'ine, dünya nüfusunun da yüzde 91'ine Türkiye'den yayın götürmeyi hedefliyor. 

TURKSAT 6A KAZAN'DA YAPILIYOR 
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından 21 Mayıs 2015 tarihinde açılışı gerçekleştirilen Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi (USET), Türkiye'nin uzay macerasında önemli dönüm noktalarına imza atacak. 

Yatırım maliyeti, Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile TÜRKSAT tarafından karşılanan merkezin işletme hakkı ise TUSAŞ'ta bulunuyor. 

USET merkezinin temeli, 29 Ekim 2011 tarihinde atılırken, test merkezi Göktürk-1 Projesi kapsamında TUSAŞ yerleşkesinde kuruldu. 

9 bin 800 metrekare kapalı alana kurulu olan merkezde, uyduların fırlatma esnasında ve uzayda görevi boyunca maruz kalacağı mekanik, ısıl, akustik ve elektromanyetik etkileşim ortamları yaratılabiliyor ve uluslararası standartlarda kalifikasyon testleri gerçekleştirilebiliyor. SABAH.

Top Post Ad

Below Post Ad