Hot Widget

Type Here to Get Search Results !

Türksat,Yakın Zamanda 6 Aktif Uyduluk Filoya Sahip Olacak

Türksat A.Ş. Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok, 5B’nin hizmete girmesi ile Türkiye’nin KA Band kapasitesinin 15 kat artacağını belirterek Türksat’ın yakın zamanda 6 aktif uyduluk filoya sahip operatörlerden biri olacağını bildirdi. 
 

ErtokTürkiye’nin en büyük Ar-Ge proesi olan Türksat 6A’nın üretilerek uzaya gönderilmesinin ise Türkiye’ye uzay yarışına güç katacağını söyledi. 
 


 Türksat A.Ş. Genel Müdürü Ertok, Sakarya Üniversitesi Akademik ve Sosyal Gelişim Merkezi tarafından 26 Mayıs 2021 tarihinde düzenlenen “Uydu İşletmeciliğinin Bugünü ve Yarını” başlıklı online panele konuşmacı olarak katıldı. 
 
Türksat’ın uydu hizmetleri kapsamında yaptığı çalışmalara da değinen Ertok, Türksat’ın şu anda iki yörüngede 3 aktif uydusu olduğun anlattı. 
 
Haziran ayında 5A uydusunun hizmete girmesi ile aktif uydu sayısının 4’e ulaşacağını kaydeden Ertok, 5B uydusunun da yakın zamanda hizmete gireceğini bildirdi. 
 
Türkiye’nin ilk yerli ve milli uydusu Türksat 6A’yı ise 2022 yılında uzaya göndermesinin ardından Türksat’ın 6 uyduluk filoya sahip olan güçlü operatörlerden biri olacağını açıkladı. 
 
 -Takım uydularda maliyet çıkmazı 
Ertok, yaptığı sunumda uydu çeşitlerine yönelik açıklamalarda da bulundu. Alçak irtifa uydularının (LEO) mesafe açısından yerküreye en yakın yörüngede olduğunu belirten Ertok, yer gözlem uydularının bu yükseklikteki yörüngeyi kullandığını açıkladı. 
 
Son dönemde önem kazanan Starlink gibi uyduların bu kapsamdaki uydular olduğunu anlatan Ertok, söz konusu uyduların takım uydular halinde gönderildiğini açıkladı. 
 
Starlink sayısının yaklaşık 1300’e ulaştığına değinen Ertok, bu tarz takım uydu denemelerinin daha önce yapıldığını ancak yüksek maliyet nedeniyle başarısız olduğunu anımsattı. 
 
Ancak son dönemdeki denemelerin başarılı olacağını düşündüğünü belirten Ertok, söz konusu uyduların sayısı ile dünyaya sağlanan veri haberleşmesi kapasitesinin artırıldığını ifade etti. 
 
Bu sistemlerin hızlı ilerlediğini belirten Ertok, birçok firmanın bu yarışa girmek istediğini ancak maliyetler nedeniyle talep durumunda kaldığını söyledi. 
 
Ertok, orta irtifa uydularının (MEO) ise genellikle GPS uyduları ve belirli yerleri gözlemleyebilmek için üretilen yer gözlem uyduları olduğunu bildirdi. 
 
Ertok, dünya yüzeyine uzak olan (GEO) yer sabit uydularının yüksek irtifa yörüngede olduğunu ve Türksat haberleşme uydularının da bu yörüngede bulunduğunu belirtti. 
 
Genel Müdür Ertok, gelen bir soru üzerine GEO yörüngede uyduların birbirleri ile en az 40-50 kilometre gibi uzaklıklarda olması nedeniyle birbiriyle temas etme gibi tehlikelerinin olmadığını anlatarak, görev süresi dolan uyduların da GEO yörüngenin dışına gönderilerek kapatıldığını bildirdi. 
 
 -3 yörüngede 4 aktif uydu 
Türksat’ın uydu hizmetlerini 31 derece, 42 derece ve 50 derece Doğu yörüngelerinde kayıtlı frekans hakları üzerinden yürüttüğünü anlatan Ertok;Türksat 3A, Türksat 4A ve Türksat 4B’nin 42 derece ve 50 derece Doğu yörüngelerinde hizmet verdiğini, 5A’nın 31 derece Doğu yörüngesinde hizmete girmesinin ardından Türksat’ın 3 ayrı yörüngede faaliyet göstereceğini vurguladı. 
 
Söz konusu durumun Türksat’ın ve Türkiye’nin gücünü de gösterdiğini belirten Ertok, Türkiye’nin ilk Yerli ve Milli Haberleşme Uydusu Projesi Türksat 6A’ya da değindi. 
 
Ertok, Türkiye’nin uzaydaki geleceği açısından söz konusu projenin büyük önem taşıdığını belirterek özellikle proje ile alt sistemlerin yanı sıra birçok bileşenin yerli olarak üretildiğini anlattı. Ertok, Türksat 6A ile Türkiye’nin GEO uydu teknolojisine sahip olan, üreten ve ihraç eden ülkeler arasına gireceğini söyledi.  
 
-Türksat’ın Ka Band kapasitesi 15 kat artacak 
Türksat-5A ve Türksat-5B ile beşinci nesil olarak adlandırdığımız uydular için Türksat uydu filosunda ilk defa elektrikli itki sistemi kullanılmış olacağını da kaydeden Ertok, elektrikli itki sisteminin uydularda son dönemde kullanılmaya başlanmış bir teknoloji olduğunu ve uydunun yörüngedeki manevra ve hizmet ömrünün artmasını da sağladığını açıkladı. 
 
Bu noktada uydularının kapasitesinin de önemli oranda arttığını belirten Ertok, 5A ile hem hizmet verilen alanın hem de kapasitenin artırılmasının planlandığını söyledi. Ertok, özellikle Türksat 5B’nin hizmete girmesi ile Ka bandında kapasitenin 15 kat artacağının altını çizdi. 
 
Uydu sistemlerinde Türksat olarak özellikle yeni gelişmeleri takip ettiklerini anlatan Ertok, FlexiblePayloadgibi teknolojilerin de uydu sistemlerinde birçok farklı imkân yarattığını söyledi. 
 
Bu noktada yeni teknolojilerin birçok soruna da çözüm ürettiğini açıklayan Ertok, bu nedenle Türksat’ın tüm yenilikleri takip ettiğinin altını çizdi.turksat
Tags

Top Post Ad

Below Post Ad