Hot Widget

Type Here to Get Search Results !

KORSAN YAYINLARIN KAPATILMASI İÇİN RTÜKE ÇAĞRI

Anadolu Yayıncılar Derneği Başkanı Sinan Burhan tarafından yapılan açıklama şöyle; TÜRKSAT üzerinden RTÜK lisansı olmayan ve RTÜK’ten lisans alan platformlar üzerinden kanuna ve toplumun genel ahlak kurallarına uymayan hak ve hukuk tanımayan korsan yayın kuruluşları çok acilen kapatılmalıdır. 

Korsan ve kaçak yayın yapan televizyonlar hem gerçek yayıncıları ve hem izleyicileri mağdur etmektedirler. Kaçak şekilde TÜRKSAT Uydusu üzerinde yayın yapan ve korsan içerik yayınlayan televizyonlara müdahale edilememesi yasal düzenlemelere uygun bir şekilde yayıncılık hizmeti veren yayıncıları olumsuz etkilemektedir. 

Yasal yayıncılık lisanları olmadığından kaçak olarak nitelendireceğimiz bir şekilde yayın yapan bu televizyonlar, RTÜK tarafından belirlenen yayıncılık ilke ve kurallarına uymadıkları gibi istedikleri her şeyi yayınlayarak telif haklarını da ödemeyip kanunlara bağlı olarak yayın yapan yayın kuruluşlarını mağdur etmektedirler. 

İzinsiz yayın yapan bu yayıncılar yayınladıkları içeriklerle de sağlıksız ürünlerin pazarlamalarını da yaparak vatandaşlarımızı da mağdur etmektedirler. 

Hatta sahte ürünleri satmakla da kalmayarak korsan kanallar üzerinden kumar bile oynatıp toplumun ahlaki yapısına uygun olmayan yayınlar yaparak özelliklede gençlerimizi bir yandan ruhsal yapısını bozmakta diğer yandan gençlerimizin dimağlarını zehirlemektedirler. 

6112 sayılı RTÜK kanununun 2. maddesinin (a) bendinde çok açık bir şekilde şirket merkezlerinin Türkiye sınırlarında olan yayıncılarının Radyo Televizyon Üst Kurulu’ndan lisans alarak Türkiye Cumhuriyeti’nin kanunlarına uymak zorunda oldukları açıkça belirtilmesine rağmen maalesef bu kanunlara uymayan yayınlara TÜRKSAT göz yummaktadır. 

Kaçak ve korsan yayıncılığın önüne geçe bilmek için bu kanun mutlaka uygulanmalı ve bu kanuna aykırı davranan yayıncılara gereken cezalar verilmelidir. 

Bir tarafta Türkiye Cumhuriyeti’nin kanununa uyarak başta aldıkları reklamın yüzde 3’ünü RTÜK’e ödeyen ve devletine düzenli olarak vergisini ödeyen telif haklarına bağlı olmaları nedeniyle yüksek oranda ücret ödeyen yayın kuruluşları diğer tarafta ise RTÜK Kurallarına uymayan, toplumun manevi dinamiklerini ve duygularını istismar ederek ticari olarak haksız bir şekilde büyük kazançlar elde eden yayıncılar gerçek yayıncıları mağdur etmektedir. 

Bu haksız uygulamaların medya sektörüne ve sektör çalışanlarına yönelik olumsuz yansımaları oldukça fazladır. Radyo Televizyon Üst Kurulu’ndan izin alarak gerçek yayın yapan kuruluşlar gerekli izlemeler yapıldığı için yayıncılık dışına çıkıldığında başta yüksek oranlarda para cezası kesilirken seçim dönemlerinde YSK tarafından ise çok sayıda yayıncı kuruluşa yayın durdurma cezası verilirken kaçak ve korsan yayın yapan bu kuruluşlar ise denetim kapsamında olmadıkları için hiçbir ceza ödemedikleri gibi haksız bir rekabet yapmaktadırlar. 

Bu nedenle kaçak – korsan yayın yapan kuruluşlarla ilgili yetkili makamların biran önce harekete geçerek, gerekirse Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden yeni yasalar düzenlemeler yapılarak, Kamu İktisadi Teşebbüsü kuruluşu olan TÜRKSAT Üzerinden yayınlarına kesinlikle izin verilmemelidir. 

Bu konuda her zaman Anadolu Medyasının yanında olan başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Başbakanımız Ahmet Davutoğlu ve mecliste bulunan muhalefet parti liderlerine çağrıda bulunarak bu haksızlığın biran önce giderilmesini bekliyoruz.Haber7

Top Post Ad

Below Post Ad