Vodafone Business, Covid-19 salgınının Türkiye’deki işletmelerin iş süreçlerini nasıl değiştirdiğini ve hangi teknolojik ihtiyaçların öne çıktığını araştırdı.
Her sektör ve ölçekten 534 şirketi kapsayan saha araştırmasına göre, işletmeler normalleşme sürecinin 2021 yılının ilk çeyreğinde başlayacağını öngörüyor.
Sosyal mesafe ve hijyen önlemlerine öncelik veren işletmeler uzaktan çalışma ve e-ticaretteki patlama nedeniyle teknolojik altyapı yatırımlarını hızlandırırken verimliliği artırmak için de dijital çözümlere odaklandı
Türkiye’nin dijitalleşmesine liderlik etme vizyonuyla faaliyetlerini sürdüren Vodafone, bir yandan işletmelere verimlilik ve tasarruf sağlayan çözümler sunarken bir yandan da yaptığı araştırmalarla her ölçekten işletmenin geleceğe hazırlanmasına rehberlik ediyor. İşletmelerin dijital iş ortağı Vodafone Business, Covid-19 salgını sürecinin işletmelere yansımasını araştırdı.
İşletmelerin iş süreçlerinin nasıl değiştiğini, hangi ihtiyaçlarının öne çıktığını araştıran Vodafone Business, özellikle KOBİ’lerin geleceğe hazır olmak için hangi teknolojilere ihtiyaç duyduğuna ışık tuttu.
Her ölçekten 534 şirketi kapsayan saha araştırmasının sonuçlarına göre, bu süreçte altyapı ve dijitalleşme işletmelerin en önemli gündem maddesi oldu.
Normalleşme sürecinin 2021’in ilk çeyreğinde başlayacağını öngören işletmeler sosyal mesafe ve hijyen önlemlerine odaklanırken uzaktan çalışma ve e-ticaretteki patlama nedeniyle teknolojik altyapı ve çözümlere yatırımlarını hızlandırdı. Araştırmaya göre, Covid-19 salgını sürecinde işletmelerin öne çıkan ihtiyaçları şöyle sıralandı:
Güvenli depolama ve yedekleme yani bulut teknolojileri
Siber güvenlik, Office programları ile telekonferans ve video konferans
Enerjiden makineye, tarladan motorlu taşıtlara uzaktan takip sistemleri
Maliyet azaltıcı ve verim artırıcı etkisinin yanı sıra potansiyel müşterilere erişim açısından pazarlama ve satış için dijital kanal kullanımı
Araştırmaya katılan işletmelerin;
%57’si normale dönüşün 1 yıldan az süreceğini belirtti.
%24'ü iş yönetimi modellerinde uzaktan çalışmayı sürdürmeyi planladığını bildirdi.
Küçük işletmelerin %28’i teknolojik altyapısını güçlendireceğini belirtirken KOBİ’lerin hazırlıkları daha çok dijital teknolojilerin aktif kullanımı, evden çalışma ve e-ticaret geçişin hızlandırma üzerine yoğunlaştı.
Salgın sonrasında işletmelerin verimliliği artırmak için en fazla odaklanacağını vurguladığı alan iş sağlığı vegüvenliği oldu. İşletmelerin %64’ü bu alana odaklandığını bildirdi.
İşletmelerin diğer odaklandığı alanlar %35 ile çalışanları teknoloji/dijitalleşme/çevrimiçi çalışma konusunda eğitmek ve %30 ile teknolojik altyapıyı güçlendirmek oldu.
Meltem Bakiler Şahin: Dijital çözümlerimizle işletmelerin rekabette öne çıkmasına destek oluyoruz
Vodafone Grubu’nun Covid-19 krizi öncesinde ve sonrasında Avrupa, ABD, Asya ve Afrika'daki her ölçekten ve sektörden şirketlerle yaptığı araştırmanın bir benzerini Türkiye’de yaptıklarını belirten Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Meltem Bakiler Şahin, işletmelere dijitalleşmenin gücüyle destek olmayı hedeflediklerini söyledi.
Meltem Bakiler Şahin, şöyle devam etti:
“Vodafone Grubu’nun yaptığı araştırma bize geleceğe hazır şirketlerin yeni dönemde fark yaratacağını çok net biçimde gösteriyor.
Bu şirketler, krizleri, yeni çalışma yöntemlerini denemek, yeni teknolojilere geçmek ve daha akıllı yatırımlar yapmak için bir fırsat olarak görüyor.
Araştırmaya göre, geleceğe hazır şirketlerin %71'i salgınla, doğrudan müdahale etmek için halihazırda en az bir yeni teknoloji yatırımları bulunduğunu belirtti. Tüm dünyada geleceğe hazır şirketlerin %57’si önümüzdeki beş yılda kâr artışı bekliyor. Bu şirketlerin en önemli özelliği, dijitalleşmeye yatırım yapmaları.
Türkiye’de yaptığımız saha çalışması da salgın döneminde hangi taleplerin öne çıktığına ışık tutarken işletmeleri geleceğe hazırlayacak olan dijital dönüşümün hızlandığını gözler önüne seriyor.
Dijitalleşmenin sektörel boyutta ihtiyaçları nasıl değiştirdiği bu araştırmamızda net biçimde görülüyor. Örneğin turizm sektöründe yüz yüze teması azaltacak dijital ve temassız hizmetlere talep öne çıktı.
Doğrudan mobil cihazlardan akıllı self check-in/check-out yapmak, oda anahtarı olarak QR kodlarının kullanılması, odadaki tüm işlemleri kontrol etmek için mobil cihazların kullanılması gibi dijital çözümler önümüzdeki sürecin teknolojileri olacak.
Perakende ve gıda sektörlerinde depo yönetimi, sevkiyat, stok kontrolü ve tedarik zinciri gibi süreçlerde fiziksel iş gücünü azaltmaya yardımcı olacak yapay zekanın kullanıldığı depolar gibi gibi teknolojik çözümler ve bunların mobil uygulamalarla entegrasyonu şirketlerin ilgi alanına girdi.
Sonuç olarak yeni dünyada bütün sektör ve segmentlerde iş modelleri daha fazla dijitalleşecek ve şirketlerin her ölçeğe uyarlanabilen teknik çözümlere ihtiyacı olacak.
Biz de sunduğumuz operasyonel verimlilik, uzaktan yönetim ve verimli çalışma çözümlerimizle işletmelerimizin bu sürece uyum sağlayabilmeleri için destek vermeye devam edeceğiz.”